UZDRŽAVANJE MALOLJETNOG DJETETA

Vrlo česti upiti stranaka dolaze upravo za uzdržavanje mlt djece, što smatramo posebno osjetljivom tematikom koja se pojavljuje u slučaju razvoda braka s mlt djecom, kao i u slučaju prekida izvanbračne zajednice. U nastavku donosimo članak iz Narodnih novina koji daje odgovor na osnovna pitanja. Za ostala pitanja stojimo na raspolaganju.

Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete te se sukladno odredbama Obiteljskog zakona, radno sposoban roditelj ne može osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta.
Ako roditelj ne uzdržava svoje maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju.
Roditelj s kojim dijete stanuje svoj udio u obvezi uzdržavanja ispunjava kroz svakodnevnu skrb o djetetu, a roditelj koji ne stanuje s djetetom, obvezu ispunjava zadovoljavanjem materijalnih potreba djeteta u obliku novčanog uzdržavanja.
Svakodnevna skrb o djetetu od strane roditelja s kojim živi smatra se jednako vrijednom zadovoljavanju materijalnih potreba djeteta u obliku novčanog uzdržavanja.
Ako roditelji podjednako provode vrijeme s djetetom i podjednako svakodnevno skrbe o djetetu, novčano uzdržavanje za dijete roditelji mogu sporazumno urediti.

Add Comment

Odvjetničko društvo Burić & Mišljenović Dasović
A. Europska avenija 12/1, 31000 Osijek, Hrvatska  //  T. +385 (31) 211 885  //  E. info@odbmd.hr // OIB:07058135983

Sva prava zadržava ODBMD